Allergének rejtett forrásai: amit az összetevők listáján keresnünk kell

2025-01-10 11:39

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termékek címkéjének átnézése, de az apró betűk olykor komoly fejtörést okozhatnak. A rejtett allergének és irritáló anyagok felismerése némi tudatosságot és előzetes információgyűjtést igényelnek. Most összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni.

1. Az allergének rejtett nevei: ezekre figyelj!
Nem minden allergén szerepel egyértelműen az összetevők listájában. Például a tejfehérje helyett találkozhatunk a „kazein” vagy „tejszármazék” kifejezéssel, míg a glutén búza-, árpa- vagy rozsszármazékként is megjelenhet. Érdemes előzetesen átnézni azokat a megnevezéseket, amelyek az érzékenységeinkhez kapcsolódhatnak.

Néhány példa:

Glutén: búzaliszt, árpamaláta, rozskivonat.

Tejfehérje: kazein, laktalbumin, tejsavópor.

Tojás: albumin, lecitin (ha nem növényi forrásból származik).

Tippünk: Az allergén megnevezések listáját mentsük el a telefonunkra, így bármikor könnyen ellenőrizhetjük a címkét vásárlás közben.

2. Kozmetikumok: az irritáció forrásai
A bőrápoló termékekben található összetevők között gyakran megbújnak olyan anyagok, amelyek érzékeny bőrűeknél irritációt okozhatnak. Ilyenek például az illatanyagok („parfum” vagy „fragrance”), amelyek mögött több száz különböző vegyület rejtőzhet, vagy az alkohol származékai, amelyek száríthatják a bőrt.

Figyeljünk különösen az alábbiakra:

SLS (Sodium Lauryl Sulfate): habképző, amely száríthatja és irritálhatja a bőrt.

Formaldehid-leadók: ezek tartósítószerek, melyek idővel formaldehidet szabadíthatnak fel (pl. DMDM Hydantoin, Diazolidinyl Urea).

Parabének: tartósítók, amelyek hormonális hatásuk miatt kerülendők lehetnek.

Tippünk: Keressünk hipoallergén és illatmentes termékeket, amelyek csökkentik az irritáció esélyét.

3. A „mentes” címkék csapdái
Számos termék reklámozza magát „gluténmentes,” „laktózmentes” vagy „illatanyagmentes” címkével, de ez nem feltétlenül garantálja, hogy teljesen mentes minden irritáló anyagtól. Például egy „gluténmentes” címkéjű termék tartalmazhat egyéb allergén anyagot, például diót vagy szóját.

Hogyan kerülhetjük el a félreértéseket?

Olvassuk el a teljes összetevőlistát, ne csak a „mentes” feliratot.

Nézzük meg az apró betűs figyelmeztetéseket: „nyomokban tartalmazhat…” kifejezésekre különösen figyeljünk!

4. Az összetevők sorrendjének jelentősége
A címkéken az összetevőket mennyiség szerint csökkenő sorrendben tüntetik fel. Ez azt jelenti, hogy az első helyeken szereplő anyagokból van a legtöbb a termékben. Ha egy allergén az utolsók között található, valószínűleg csak minimális mennyiségben van jelen, de érzékeny szervezet esetén ez is problémát okozhat.

Tippünk: Az összetevők közül az első ötöt vizsgáljuk meg alaposan, hiszen ezek dominálják a termék összetételét.

Hogyan váljunk tudatos vásárlóvá?
Az allergének és irritáló anyagok elkerülése nem lehetetlen, de megköveteli, hogy aktívan foglalkozzunk a termékek összetételével. Olvassunk utána a minket érintő allergének alternatív megnevezéseinek, használjunk megbízható forrásokat, és ha bizonytalanok vagyunk, ne féljünk szakemberhez fordulni.

Mindannyian szeretnénk biztonságosan fogyasztani a megvásárolt termékeket, és elkerülni a kellemetlen reakciókat. Ha figyelünk az apró részletekre a vásárlás közben, könnyebben megóvhatjuk magunkat a rejtett veszélyektől. Legyünk tudatosak, és tegyük a vásárlást stresszmentessé – az egészségünk megéri az odafigyelést

  • 2024-12-12 12:54

    Hogyan értelmezzük a „mentes” jelöléseket a termékek csomagolásán?

    A „mentes” jelölések egyre gyakrabban jelennek meg az élelmiszerek csomagolásán. De mit is jelentenek pontosan a gluténmentes, laktózmentes, cukormentes megnevezések? Hogyan segítenek neked, ha ételérzékenységgel élsz, és mire figyelj, amikor választasz? Ismerd meg részletes útmutatónkat!

     
Cookie beállítások

1071 Budapest, Damjanich utca 8-10.

(+36-30) 639 3395

kulfikeksz@kulfikeksz.hu

Szombat: 07-14-ig Sashalmi Piac

Kosár tartalma
Tovább a kosárhoz